Els pacients de Traiber mostren símptomes de depressió

Alguns dels pacients afectats per les pròtesis defectuoses de Traiber han entregat informes psicològics al jutjat número 3 de Reus que instrueix el cas

Els pacients perjudicats pel cas de les pròtesis de l’empresa Traiber han mostrat indicis de depressió segons els informes psicològics que ells mateixos van facilitar al jutjat número 3 de Reus. Els símptomes observats en aquests pacients inclouen insomni, apatia, inseguretat, irritabilitat i altres alteracions emocionals que són pròpies d’un trastorn adaptatiu ansiós i depressiu. Segons EFE, aquests informes conclouen també que en la majoria de casos, aquests trastorns tenen com a origen el mal funcionament de les pròtesis implantades i els problemes d’adaptació dels pacients.

 El propietari de Traiber, Lluis Márquez, va ser imputat pel jutjat número 3 de Reus l’1 de maig de 2015 per un delicte contra la salut pública, blanqueig de capitals i falsedat documental, després d’una alerta sanitària de l’Agència Espanyola dels Medicaments i una investigació prèvia de la Fiscalia de Tarragona. Els responsables de l’empresa estan sent investigats per la fabricació de pròtesis sense llicència sanitària i altres irregularitats i que comercialitzava sense el segell CE de la Unió Europea, una marca que dóna testimoni que el producte compleix els requisits legals i tècnics en matèria de seguretat dels estats membres.

Tot i que hi ha més de 6.000 casos a tot l’Estat de pacients amb pròtesis de columna, maluc i genoll defectuoses provinents de l’empresa Traiber, un bon nombre dels pacients van ser atesos a l’hospital de Sant Joan de Reus, amb prop de 1.400 afectats. L’advocat de la majoria d’aquests pacients ha presentat al jutjat la documentació necessària que demostra les conseqüències psicològiques de les pròtesis sobre els pacients perjudicats, i revela que una prova pericial de la Universitat Politècnica de Catalunya té informes que detallen defectes de fabricació evidents a les pròtesis analitzades.

El jutjat número 3 de Reus instrueix des de fa tres anys el cas Innova, que inclou delictes de corrupció i contra la salut pública. La peça 4 d’aquesta invesitgació és la que investiga la implicació de Lluis Márquez, l’exprimera tinent d’alcalde Teresa Gomis (CiU) i l’exregidor de Promoció Econòmica Marc Arza, actualment regidor d’Urbanisme, en presumptes pressions al cap de Traumatologia de l’Hospital de Sant Joan per a comercialitzar les pròtesis defectuoses de Traiber. Els testimonis dels pacients afectats per aquestes pròtesis formen part de la peça 15 de la investigació, que es centra en els aspectes mèdics del cas.

Ver noticia completa en Reus Diari [+]